Menu

Autoruiten Krabben

Terug naar het overzicht

Auto ijsvrij maken verplicht

Wie met zijn auto op pad gaat, moet voldoende zicht op de weg hebben. Het is daarom in Nederland verplicht om de voorruit en de voorste zijruiten van de auto ijsvrij te maken. Of de achterruit ook schoongemaakt moet worden, hangt af van de aanwezigheid van een rechter buitenspiegel. Met een rechter buitenspiegel hoeft de achterruit niet ijsvrij te zijn, omdat er dan voldoende zicht is via de beide spiegels. Zonder rechter buitenspiegel is het wel verplicht om de achterruit te krabben.

Gevolg: boete

Wanneer je de weg op gaat met bevroren of beslagen ruiten dan kun je een fikse boete krijgen, die kan oplopen tot €380.

 

Gevolg: hogere premie autoverzekering

Als je gaat rijden met niet gekrabde ruiten en je raakt betrokken bij een ongeval, is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de ontstane schade. Aansprakelijk gesteld worden heeft gevolgen voor de autoverzekering. Een hogere premie bijvoorbeeld en een terugval in schadevrije jaren.

 

Gevolg: strafeis

Ben je gaan rijden met on-gekrabde ramen en heeft dat zelfs tot letselschade bij een verkeersdeelnemer geleid? Dan kan de rechter, naast een boete, ook een straf opleggen.

 

Ook vanuit de verzekeringswereld attenderen we u graag op het ijsvrij maken van autoruiten. Bovenstaande zijn voorbeelden van mogelijke gevolgen.

( bron Nedasco december 2020)