Menu

Zonnepanelen verzekeren

Terug naar het overzicht

Zonnepanelen: Wel of niet meeverzekeren?

Zonnepanelen vallen onder uw opstal verzekering. Zeker als je eigenaar van de woning bent is het verstandig om te kijken of later toegevoegde zonnepanelen wel gedekt zijn. Er kan schade ontstaan aan-, maar ook door de panelen.

Heeft u zonnepanelen, of overweegt u deze te laten plaatsten, laat het ons weten. Wij gaan voor u zorgen dat u zeker weet dat het meeverzekerd is of meeverzekerd wordt. 

Wij adviseren u de installatie te laten uitvoeren door gespecialiseerde installateurs. Belangrijk is daarom ook het gebruik van goedkeurde panelen. Slechte kwaliteit panelen kunnen bij een hagelbui al defect raken, of slechte bekabeling en verbindingen met de connectoren kunnen voor stroomproblemen en kortsluiting zorgen. Goede panelen, op de juiste manier bevestigd, leveren het hoogste rendement en zijn het veiligst in gebruik.

Het zal u niet verbazen dat het aantal woningbranden, net als het aantal geplaatste zonnepanelen flink is toegenomen.

Daarnaast zal een deskundige moeten kijken naar de dakconstructie en bevestigingsmogelijkheden. U wilt niet bij de eerste najaarsstorm dat er panelen van het dak waaien met alle mogelijke gevolgschades van dien.  

In veel gevallen zijn aanvraagformulieren voor een nieuwe opstalverzekering al voorzien van de vraag of er zonnepanelen zijn. Ook zijn er opstalverzekeringen die al rekening houden met zonnepanelen. Ze vallen dan automatisch onder de dekking, zolang het totaal verzekerde bedrag van de opstalverzekering binnen de vastgestelde herbouwwaarde blijft.

Andere producten geven dekking, maar willen het wel in een clausule opnemen in de polisvoorwaarden. In sommige gevallen met een aangepaste premie.

Woon je al 20 jaar of langer in hetzelfde huis? Dan kan het zijn dat, de in het verleden gesloten polis, nog niet is ingericht op zonnepanelen. Dan is het verstandig om in elk geval te laten kijken of uw opstalverzekering aangepast moet worden.

Gaat u zonnepanelen “los” plaatsen? In uw tuin of op uw erf. Dan bestaan er zonnepaneelverzekeringen. Dus ook daar zijn mogelijkheden voor.

Gaat u zakelijk voor zonnepanelen: hou dan rekening met het volgende:

Is de dakconstructie geschikt? Bereken het draagvermogen. Heeft u nog een asbest dak?

Ligt uw pand niet in de bebouwde kom, zorg dan ook voor anti diefstal bouten. U verwacht het niet, maar dieven hebben het ook gemunt op panelen. Zeker als u afgelegen ligt. In een drukke straat kunnen zie niet ongezien hun slag slaan.

Kies voor een gecertificeerde installateur, kies voor kwaliteitspanelen, laat uw systemen keuren en zorg voor periodieke keuringen. Verzekeringsmaatschappijen zullen, net als voor uw andere E-installaties, keuringen verplicht stellen.

Heeft u een (omgevings) vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen op uw zakelijk opstal? 

Zit u in een verzamelgebouw? Overleg dan met de pandeigenaar of wellicht komt er een VVE aan te pas.

Zonnepanelen zijn een goede investering. Ze garanderen een verlaagde energie rekening, dragen bij aan een beter milieu en zorgen voor een verhoging van uw opstalwaarde. Een belangrijke beslissing.

Ook hier geldt vaak “goedkoop is duurkoop” laat u goed adviseren over de technische aspecten, dan adviseren wij u over de verzekeringen.